Bernardo Kastrup

Bernardo Kastrup is directeur van de Essentia Foundation. Zijn werk is toonaangevend voor de moderne renaissance van het metafysisch idealisme, de opvatting dat de werkelijkheid in wezen mentaal is. Hij is zowel gepromoveerd in de filosofie (ontologie, filosofie van de geest) als in computer engineering (reconfigurable computing, kunstmatige intelligentie). Als wetenschapper werkte Bernardo voor de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek (CERN) en Philips Research Laboratories.

Zijn ideeën zijn onder meer genoemd in 'Scientific American', 'Institute of Art and Ideas', 'Blog of the American Philosophical Association' en 'Big Think'.

Engelstalige lezing voor de European School of Theosophy
Op 1 november 2020 hield Bernardo Kastrup via ZOOM een lezing voor de European School of Theosophy getiteld 'The Case for Idealism: Why the Evidence Points to Idealism'.
Hieronder kun je de opname terugkijken.

Bernardo Kastrup

Tegenlicht documentaire 'Technologie als religie'
Bernardo was een van de sprekers die te zien zijn in de aflevering 'Technologie als religie' van de VPRO documentaire reeks 'Tegenlicht'. Uit het artikel ''Dood aan het dataïsme'' in de VPRO gids over dit programma:

Kosmisch bewustzijn

Een belangrijke rol in Busstra’s film is weggelegd voor filosoof en AI-wetenschapper Bernardo Kastrup. De in Brazilië geboren Kastrup werkte onder meer bij CERN. Sinds kort leidt hij een stichting die het propageren van een idealistische wetenschap ten doel heeft. Kastrups ideeën zijn bepaald niet doorsnee. De werkelijkheid die wij waarnemen is slechts de representatie van een geestelijke staat, meent Kastrup. Bewustzijn is niet het product van fysieke processen, het zit precies andersom: matter is created by mind. Het hele universum is één kosmisch bewustzijn, en de verhouding van ons individuele bewustzijn tot dat collectieve bewustzijn is vergelijkbaar met hoe bij iemand die aan een meervoudige persoonlijkheidsstoornis lijdt de eigen persoonlijkheid (het kosmische bewustzijn) zich verhoudt tot de verschillende deelpersoonlijkheden (het individu). Dat Kastrups ideeën binnen de ‘gewone’ wetenschap weinig aftrek vinden, zal weinig verwondering wekken. Waar die ideeën wel aanslaan is in de wereld van de esoterie en spiritualiteit.  (https://www.vprogids.nl/2021/4/inhoud/artikelen/p10-Dood-aan-het-dataisme.html)

Hier kun je de volledige aflevering 'Technologie als religie' terugkijken.

Artikelen voor Scientific American en Huffington Post (met Deepak Chopra)
Naast een reeks boeken schreef Bernardo ook veel artikelen die gepubliceerd zijn op vooraanstaande online platforms.

Scientific American

  1. Could Multiple Personality Disorder Explain Life, the Universe and Everything?
  2. Should Quantum Anomalies Make Us Rethink Reality?
  3. Transcending the Brain

Huffington Post (met Deepak Chopra)

  1. Getting Real About Brain Science: A Challenge to the Current Model
  2. Getting Real About Brain Science: A Challenge to the Current Model (Part 2)

'Sages and Scientists 2014' bijeenkomst
Bernardo's presentatie tijdens de 'Sages and Scientists 2014' bijeenkomst (Engels). 

 

nl_NLDutch