Rico Sneller

Dr. Rico Sneller doceerde lange tijd filosofie en ethiek aan de universiteit Leiden.

Hij is momenteel verbonden aan de Mandeville Academy (instituut voor hoogbegaafden) en het Jungiaans Instituut. Tevens is hij gastdocent aan de Al Farabi universiteit te Almaty (Kazachstan).

Zijn belangstelling gaat uit naar de relatie tussen filosofie en buitengewone bewustzijnstoestanden.


Recente publicaties zijn 'Perspectives on Synchronicity, Inspiration, and the Soul' (Cambridge Scholars 2021), 'Het raadsel Socrates' (ISVW 2021) en een heruitgave van de oorspronkelijke Engelse vertaling van Carl du Prels 'Philosophie der Mystik: The Philosophy of Mysticism', ed. and introd. James Ellis & Rico Sneller. London: Hermitix Publishing, 2022.

Zeer gewaardeerde spreker en bevlogen docent
Rico Sneller is een zeer gewaardeerde spreker. Hij heeft de afgelopen jaren regelmatig lezingen gegeven op voor- en najaarsdagen van de Theosofische Vereniging in Nederland (TVN). Ook in de loge Den Haag hield hij een aantal presentaties over onderwerpen als synchroniciteit in de westerse filosofie en over de filosofen Plotinus en Ludwig Klages. Korte impressies van deze lezingen zijn terug te vinden in de volgende verslagen op onze website:

Verslag van de lezing ‘Synchroniciteit in de westerse filosofie’ op 9 oktober 2017:
Een synchronistische ervaring; we voelen ons betrokken bij een ‘groter’ iets
Verslag van de lezing 'Plotinus en de Ziel' op 8 april 2019:
Op zoek naar de diepste kern van bewustzijn
Verslag van de lezing 'Ludwig Klages, hedendaagse filosofie van de ziel' op 9 maart 2020:
Tussen extase en hysterie

Voor leden van de Theosofische Vereniging geeft hij de online cursus 'Geschiedenis van de Filosofie voor Theosofen'. Deze bestaat uit 4 modules: Oudheid, Middeleeuwen, Moderne tijd en 19e en 20e eeuw. In deze cursus leren we naast het logische gehalte en de overtuigingskracht van wijsgerige argumentaties, ook een andere kant van de Westerse filosofie kennen: de belevingskant van filosofieën.

Zonder afbreuk te doen aan de fundamentele betekenis van argumenten in de Westerse filosofiegeschiedenis, wil deze cursus een globaal overzicht bieden waarin de spirituele kant van de filosofie speciaal wordt uitgelicht.

Alleen zo is het mogelijk om een gesprek met Oosterse denktradities mogelijk te maken. 

Op 27 september start Rico een nieuwe online cursus over het werk van Carl du Prel die voor iedereen toegankelijk is. Klik hier voor meer informatie over de inhoud en de kosten van de cursus "Filosofie van de mystiek. Carl du Prel (1833-1899)".

Podcasts
Hieronder vind je een aantal links naar podcasts waar Rico Sneller aan meegewerkt heeft.

Lezing 'Plotinus en de Ziel' tijdens de TVN Voorjaarsdag 2018

 

Blog:
Views and Perspectives

Boeken

Cambridge Scholars Publishing

 

Te koop bij Boekhandel Adyar

Vertaald en ingeleid door Rico Sneller

Te koop op Amazon.nl

 

 

nl_NLDutch